Een schede versieren

Het belangrijkste doel van een schede is om het lemmet te beschermen en het gemakkelijker en veiliger te maken om een wapen te dragen. Maar dit betekent niet dat ze niet ook een decoratief doel dienen. Hoewel sommige schedes alleen van leer zijn, hebben veel schedes een metalen plaat die rond de punt en rond de opening is gevouwen. Deze metalen platen kunnen heel eenvoudig zijn of rijkelijk versierd zijn.

De plaat die om de punt van de schede gaat heet een schedepunt, de plaat die om de opening gaat heet een beslag.

Het plaatsen van een schedepunt of beslag met lijm

Wat heb je nodig?

-lijm (multikrachtlijm of superlijm)

Hoe installeer ik een punt of beslag met lijm?

Het plaatsen van een schedepunt of beslag met lijm is heel eenvoudig. Zorg ervoor dat je een sterke lijm gebruikt die zowel op leer als op metaal werkt.

Breng de lijm aan op de punt of het beslag en/of de schede en plaats deze. Verschillende soorten lijm hebben verschillende instructies, dus volg altijd de instructies die bij de lijm zijn geleverd voor het stevigste resultaat.

Het installeren van een schedepunt of beslag met klinknagels/spijkers/schroeven

Wat heb je nodig?

-maskeertape

-potlood

-oefening

-leerpriem

-hamer

-schroevendraaier

-klinknagels/kleine spijkers/houtschroeven

Hoe installeer ik een punt of beslag met klinknagels/spijkers/schroeven?

Stap 1:

De meeste punten en beslagen hebben geen voorgeboorde gaten. Bepaal waar je de gaten wilt hebben. De eenvoudigste manier om ze op metaal te markeren is door wat afplaktape op het metaal te plakken en de markeringen op de tape te tekenen.

Stap 2:

Boor de gaten waar je ze hebt gemarkeerd. Zorg ervoor dat het metaal tijdens het boren wordt ondersteund en op een vlakke ondergrond staat. Je kunt bijvoorbeeld een stuk hout in de punt of het beslag plaatsen, zodat deze niet buigt tijdens het boren.

Stap 3:

Verwijder de afplaktape van de punt of het beslag. Plaats de hardware op de schede en markeer waar de gaten zijn. Haal de hardware er weer af.

Stap 4:

Als je van plan bent de hardware met klinknagels of schroeven vast te zetten, moet je ook gaten in de schede voorboren. Gebruik de leerpriem of boor, afhankelijk van je voorkeur en de dikte van de schede, en maak op de gemarkeerde plekken gaten in de schede.

Als je spijkers gaat gebruiken, kun je deze stap overslaan.

Stap 5:

Plaats de punt of het beslag terug op de schede en zorg ervoor dat de gaten allemaal op één lijn liggen. je kan nu de hardware vastzetten met de klinknagels of schroeven. Plaats ze in de gaten en gebruik een hamer of schroevendraaier om ze vast te zetten.

Als je spijkers gebruikt, kun je simpelweg een hamer gebruiken om ze door de gaten in de hardware in de schede te tikken.